Dosarul primarului Florin Mitroi, încheiat – în primă instanță – cu o achitare. Magistrații: “Fapta nu e prevăzută de legea penală”

Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Primăria Valu lui Traian
Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Primăria Valu lui Traian

Dosarul în care erau inculpate mai multe persoane printre care și primarul Florin Mitroi sau fostul prefect de Constanța Dănuț Culețu a fost respins de magistrații constănțeni. Judecătorii au ajuns la concluzia că faptele comise nu sunt confirmate de lege.

Iată încadrarea specificată în minuta instanței:

  • Achită pe inculpatul MITROI FLORIN pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu întrucât fapta nu e prevazută de legea penală.
  • Achită pe inculpatul CULEŢU DĂNUŢ pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu întrucât fapta nu e prevazută de legea penală.
  • Achită pe inculpatul SPONTE STERE complicitatea la infractiunea de abuz in serviciu întrucât fapta nu e prevazută de legea penală.
  • Achită pe inculpatul GHEŢU GABRIEL pentru comiterea infractiunii de complicitatea la infractiunea de abuz in serviciu întrucât fapta nu e prevazută de legea penală.
  • Achită pe inculpatul GĂGEATU TITUS pentru comiterea infractiunii de complicitatea la infractiunea de abuz in serviciu întrucât fapta nu e prevazută de legea penală.
  • Înceteaza procesul penal pornit fata de inculpatul GĂGEATU TITUS, pentru comiterea infractiunii de fals intelectual întrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Magistrații au constatat și faptul că Staţiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian nu s-a constituit parte civilă in cauză.

Pe de altă parte, judecătorii au lăsat nesoluționată acțiunea civilă exercitată de ANAF pentru măsurile asiguratorii asupra bunurilor proprietatea inculpatilor MITROI FLORIN, CULEŢU DANUŢ, GHEŢU GABRIEL, SPONTE STERE si GĂGEATU TITUS. Acestea se mentin şi vor inceta de drept in cazul in care partea civilă nu introduce actiune in faţa instantei civile in termen de 30 de zile, de la data ramanerii definitivă a prezentei.

Decizia pronunțată pe 20 iunie 2019 nu este una definitivă. Procurorii DNA pot face apel în maxim 10 zile de la comunicarea ei.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, fără obiect

Dosarul întocmit de procurorii DNA în ianuarie 2015 venea cu acuzații deosebit de grave pentru inculpații din acest dosar. Instanța a decis însă că faptele nu există așa cum au fost ele relatate de procurori.

“Inculpatul Culețu Dănuț, în calitate de președinte al Comisiei județene de fond funciar Constanța, prin încălcarea dispozițiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus și a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menționată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafață de 656,76 hectare aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziții) care nu au făcut dovada că au deținut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei stațiunii de cercetare, precum și un folos necuvenit de aceeași valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective.

Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma ședinței din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia județeană Constanța, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispozițiilor legale, deși persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuțiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța și a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administrația Domeniilor Statului și Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeței de 656,76 hectare din terenurile administrate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Prin aceeași faptă, a obținut un folos necuvenit firma administrată de soția lui Mitroi Florin, SC ANDRA INTERNAȚIONAL SRL. Această firmă a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanța, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.
În cursul anului 2006, inculpatul Sponte Stere, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpații Culețu Dănuț și Mitroi Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, inculpatul Găgeatu Titus, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, dar și de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea „Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian,
De asemenea, inculpatul Găgeatu Titus a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din acest tabel.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaților MITROI FLORIN, SPONTE STERE și GHEȚU GABRIEL, CULEȚU DĂNUȚ și GĂGEATU TITUS, în vederea recuperării prejudiciului”, au transmis procurorii DNA printr-un comunicat de presă pe 6 ianuarie 2015. 

Primarul Florin Mitroi: “Nu am furat nimic de la comuna asta”

Primarul din Valu lui Traian a trimis o scrisoare deschisă localnicilor cu o săptămână înainte de pronunțarea instanței.

“Am condus o societate importantă înainte să fiu primar. Și nu vorbesc despre o afacere mică, ci despre o firmă care astăzi se află în primele 100 din țară. Nu am furat nimic de la comuna asta, dintr-un motiv simplu: nu am nevoie. Din contră, am dat de la mine pentru binele comunei. Știu, pare greu de crezut în contextul actual. Și e mult mai confortabil pentru cei care nu au reușit să își organizeze propriile vieți să creadă că succesul se atinge doar de către cei care fură și dau în cap. Ei bine… nu e așa. Dar succesul se atinge doar de cei serioși dedicați, muncitori și pe care îi duce capul”, a transmis Florin Mitroi. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*