Ziua etniei tătare din România este marcată pe 13 decembrie

Ziua etniei tătare în România

Ziua etniei tătare din România este marcată pe data de 13 decembrie, după ce legea care stabilește acest lucru a fost adoptată în 2006.

Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a declarat că etnia tătară a reușit după 1989 o reală revigorare a năzuințelor membrilor său, prin raportarea la conservarea specificului tradițional.

“Sentimentul de prețuire a personalităților și faptelor istorice oferă comunității tătare din România posibilitatea de a-și promova propria identitate. Legea prin care data de 13 decembrie a devenit sărbătoare a acestei etnii a fost adoptată în anul 2006, ca o recunoaștere firească a continuității istorice îndelungate, cu tot ceea ce reprezintă valori spirituale: limba maternă, religia, tradițiile. Reușind să le conserve, atât de consistent, comunitatea tătară demonstrează, de fiecare dată, dorința imensă de a a-și perpetua existența.

Etnia tătară a reușit, după anul 1989, o reală revigorare a năzuințelor membrilor ei, prin raportarea la conservarea specificului tradițional. Această lege completează, într-un mod consistent, suita legislativă creată, tocmai pentru a oferi o imagine identitară clară. Departamentul pentru Relații Interetnice a fost, este și va fi o platformă viabilă de promovare a acestei identități, așa cum este pentru toate celelalte comunități etnice.

La mulți ani, cu ocazia zilei de 13 decembrie!
Romanya Tatar Etnik Kunı Qayırlı Bolsın!”, a transmis Amet Aledin.

Amet Aledin a declarat pentru Vălureni, că  această lege a fost promovată în Parlament atunci când președintele UDTTMR era Agiacai Saladin.

“În perioada în care a fost promovată legea în Parlamentul României, președinte la UDTTMR era regretatul Agiacai Saladin, un mare susținător al proiectului legislativ și cel care a organizat, la nivelul comunității tătare din România, prima manifestare dedicată acestei sărbători”, a transmis Amet Aledin.

 El a transmis un mesaj după dispariția lui Agiacai Saladin pe care îl redăm integral.

“AGIACAI SALADIN Viața ne răsfață, dacă știm să o prețuim, cu o pleiadă de prieteni, fără de care mersul nostru, pe timp frumos, în ploaie, zâmbind sau înlăcrimați, ar fi istovitor. Viața ne răsfață ,și mai mult , dacă acești prieteni, cu sufletele lor, cu gândurile lor, cu inimile lor reușesc să lase amprente foarte vizibile în conștiința unui neam. Am cunoscut un astfel de om. L-am cunoscut pe OMUL AGIACAI SALADIN. Dinspre zâmbetul vag, purtat cu o sinceritate debordantă, răzbătea dorința transformată în fapte de generozitate adresate neamului său, neamul tătăresc. A fost cel mai generos om pe care l-am întâlnit. Dacă legile naturii s-ar fi comportat altfel, inima lui, cu siguranță, n-ar fi încăput în trupul său. Dacă am fi intuit , așa cum se cuvenea, deplin, consistent, abnegația sa, am fi priceput, chiar și cu o secundă mai devreme, mult mai bine, înțelepciunea lumii. A înfăptuit multe. S-a preocupat , până la obsesie, să existe o clădire importantă a comunității. Și avem o clădire importantă a comunității. A suferit, de fiecare dată, pentru orice copil sărman. Și a ajutat orice copil sărman. A fost mândru de nepoata sa. Și am fost să cumpărăm , împreună, o jucărie din pluș, un urs mare. A plecat , spre zarea infinit de albastră, înfășurat într-un steag mare, cel istoric , al tătarilor. Așa cum și-a dorit: chiar și moartea să-i fie de etnie tătară. Allah rahmet eylesin!”, a afirmat Amet Aledin. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*