Birocrația și nepăsarea unor funcționari afectează sute de localnici din Valu lui Traian. Istoria canalului de colectare a apelor care nu face față inundațiilor

Inundații la Valu lui Traian. FOTO ISU Dobrogea

Locuitorii din Valu lui Traian știu că atunci când vine un cod portocaliu sau roșu de ploi trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău. Canalul care colectează de obicei apele de ploaie se transformă într-unul care inundă gospodăriile.

Problema este una care și-ar găsi o rezolvare simplă dacă toate părțile implicate și-ar face treaba. Jurnaliștii publicației “Vălureni” au verificat actele și situația din teren și adresează acum întrebările care așteaptă un răspuns de aproape 10 ani.

Cui aparțile Canalul din Valu lui Traian?

Orice luciu de apă din România este în grija Administrațiilor Bazinale de Apă. Canalul de la Valu ține de ABADL (Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral), sau, mai pe scurt – Apele Române. Instituția a fost condusă, de-a lungul timpului de manageri numiți de partidele politice, care au avut grijă să se ocupe de plaje și litoral – pentru că de acolo veneau banii frumoși. Canale precum cele de la Valu au fost lăsate în paragină.

Canalul de colectare de la Valu lui Traian trebuie amenajat de către ABADL și de Ministerul Apelor. De-a lungul timpului au existat mai multe proiecte. Toate au fost uitate în sertarele de la minister sau ABADL.

Iar oamenii au de suferit.

De ce nu amenajează Primăria Valu lui Traian canalul?

Pe scurt: Primăria nu are voie să facă asta. Orice leu investit într-o lucrare care ține de acest Canal este o deturnare de fonduri. Este ca și atunci când Primăria ar aloca bani pentru a amenaja casa sau curtea unui persoane private. Nu ai voie să faci asta pentru că vine Curtea de Conturi și îți cere să aduci banii înapoi în buget.

Și totuși, Primăria nu a stat cu mâna în sân. Cu toate că nu avea voie să amenajeze canalul, primarul Florin Mitroi a decis să îl lărgească, să trimită utilajele de mai multe ori pe vară să tundă vegetația sau să o erbicideze. Primăria este văzută drept cea vinovată cu toate că nu are voie să investească legal în acest canal.

Jurnaliștii publicației “Vălureni” au cerut un punct de vedere oficial Primăriei Valu lui Traian referitoare la această situație.

Primarul Florin Mitroi: “Parcă vorbim cu pereții”

“Din păcate este un cerc vicios. Încă din 2013 ne rugăm, amenințăm, insistăm să se daleze canalul pe toată lungimea lui, pe raza tuturor localităților pe care le traversează. Parcă vorbim cu pereții. ABADL și ministerul, cu toate conducerile, ridică din umeri. Și când e vorba de inundații, pasează motanul către Primărie.

Primăria ce să facă? Pe de o parte, Curtea de Conduri dispune clar să nu se investească pe proprietăți care nu ne aparțin. De partea celaltă, Ministerul Apelor și Pădurilor nu intervine nici să mute un pai din canal. Între ciocan și nicolvală, încercăm, așa cum putem, să întindem o mână oamenilor afectați, care nu au nicio vină nici pentru contradicțiile din lege, nici pentru nepăsarea unora.

Și încasăm loviturile cum putem. Omul aflat în necaz își descarcă sufletul cum poate. Și cel mai la îndemână e Primăria. Nu stă el să îi explici despre Minister sau ABADL. El își vede curtea sub apă și condamnă pe cine poate. E uman. Îl înțeleg. Și mă lupt de 9 ani să îi ajut”, a declarat primarul Florin Mitroi pentru valureni.ro.

Primarul din Valu lui Traian susține că soluția pe termen scurt este ca Ministerul să învestească în curățarea și adâncirea canalului.

“Degeaba la Valu se curăță și se erbicidează de mama focului dacă în rest e coperit de mâl și gunoaie. Apa trebuie să curgă până la Poarta Alba pe canalul acesta. Apoi, după ce se ia această măsură, la nivel de țară, trebuie să se reglementeze situația juridică a acestor canale. Ori se predau către Primării, ori se amenajează de către Minister.

Dar, atenție: dacă se predau către primării ne vom lovi de aceeași problemă: degeaba îl dalează o localitate, dacă celelalte, până la punctul de deversare, îl lasă în paragină pentru că nu au bani sau din orice alte motice”, a mai declarat primarul Florin Mitroi pentru valureni.ro.

Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu
Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu

Războiul adreselor și birocrația

Bazinul hidrografic Valea Seacă. Aceste este numele oficial – din acte – al canalului din Valu lui Traian. Primăria din comună a cerut, încă din 2013 rezolvarea problemei și la Ministerul Apelor și Pădurilor, dar și la Apele Române Constanța.

Valu lui Traian nu este o zonă unde plouă mult, dar – în ultimii 5 ani – au fost înregistrate ploi torențiale care au dus la inundații. 10 mai 2018, 28 iunie 2018 și 31 iulie 2021sunt numai trei dintre aceste situații.

Precipitațiile au depășit 80L/mp într-un timp foarte scurt, apele colectate de canal s-au revărsat și casele contruite în imediata apropiere au avut de suferit.

Canalizarea nu face față

Și nici nu are acum. Canalizarea de la Valu lui Traian nu este una menită să preia apele pluviale / meteorice. Canalizarea este doar menajeră. Acesta este motivul pentru care gurile de canal de pe străzi nu au orificii prin care apa se poate scurge. Și tot acesta este motivul pentru care vălurenii nu plătesc nicio taxă de preluare a apelor meteorice/pluviale.

Specialiștii spun că un sistem de canalizare este proiectat să preia cantități de apă de până la 30L/mp, așa că o ploaie torențială de peste 80L/mp ar da peste cap și canalizarea, în cazul în care aceasta era proiectată pentru apele pluviale.

Tăcere criminală

Așa cum era normal, am solicitat un punct de vedere și de la reprezentanții companiei Apele Române. Acesta, însă, se lasă așteptat. La fel cum așteaptă și administrația locală un răspuns de aproape 10 ani. Mai-marii acestor instituții cred că tăcerea poate să-i facă pe oameni să uite că pierd animale, păsări, că le sunt distruse grădinile și casele.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Canalul de colectare a apelor pluviale din Valu lui Traian nu face față inundațiilor. Acesta trebuie amenajat de către Apele Române, dar instituția ignoră problema de aproape 10 ani – CTnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*