Arhiepiscopia Tomisului, reacție după ce un preot din Valu lui Traian a refuzat să spovedească o bătrână din comună. Cazul este cercetat de Corpul de inspecție bisericească

Biserica din Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu
Biserica din Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat după ce un preot din Valu lui Traian a refuzat să spovedească o bătrână din comună, iar cazul este cercetat de Corpul de inspecție bisericească. Preoții nu au voie să refuze spovedirea credincioșilor.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis un punct de vedere după ce un bărbat a scris pe grupul de Facebook Vălureni că mama nu a fost împărtășită de un preot din Valu lui Traian.

“Față de apariția în presă a unei situații legate de refuzul unui preot din județul Constanța de a oficia Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă pe motiv că aceasta nu aparține de sectorul său pastoral, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

Potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art.29, alin. 11). Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 14). Deasemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 15).

În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.

Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească” – Arhiepiscopia Tomisului.

Bărbatul postase pe grupul de Facebook Vălureni că mama sa nu a fost împărtășită de un preot din Valu lui Traian.

“Am fost cu mama mea de 87 de ani la biserica din fața poliției pentru a se spovedi. Mama a stat la slujba frumos și la sfârșit când să se spovedească preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedește că nu stă pe strada care o are el ci să îl sun pe preotul care are acea strada. Asta pentru mine înseamnă o ne….. Să vă fie rușine că trimiți acasă o bătrână în cârjă și nu o poți spovedi în biserică rușine rușine rușine…….”, a postat bărbatul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*