Campanie gratuită pentru depistarea tuberculozei, la Valu lui Traian

Cabinete Medicale în Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu / Valureni.ro
Cabinete Medicale în Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu / Valureni.ro

O campanie gratuită pentru depistarea tuberculozei va avea loc în această lună la Valu lui Traian.

Proiectul se desfășoară în zilele de 14, 15 și 16 martie și este realizat de către  Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”

Proiectul se adresează obiectivelor Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei, prin: creșterea accesului universal la metode rapide de diagnostic pentru tuberculoză, prin tratarea cazurilor de tuberculoză și tuberculoza multidrog rezistentă, precum și prin ajutorul financiar al familiilor care se confruntă cu costuri catastrofale cauzate de TB.

Conform metodologiei de screening, grupul țintă căruia se adreseaza (75.010 persoane la nivel național) este preponderent din mediul rural, cu accent pe grupurile vulnerabile (persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependența de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub controljudiciar, etc). Pe de alta parte, screeningul poate viza persoane care sunt interesate de accesul la servicii de sănătate, dar care nu au posibilitățile necesare.

Participarea populatiei și investigațiile făcute în cadrul caravanei sunt gratuite.

Sunt eligibile persoanele cu vârsta peste 18 ani cu domiciliul (din buletin) în rural, sunt excluse gravidele și persoanele care și-au realizat investigații imagistice în ultimele 6 luni

Acest screening oferă populației posibilitatea de a descoperi și alte probleme legate de plămâni (în afara de TB), fiecarui participant la program făcându-i-se o radiografie pulmonară care este evaluată ulterior de către un medic specialist. În cazul în care medicul observă pe radiografie modificări pulmonare, acesta realizează o trimitere către investigații suplimentare de specialitate și anunță medicul de familie.

De asemenea, în urma efectuării radiografiei se obține pe loc un scoring TB, în cazul în care acesta are o valoare ridicata, o să se preia (la caravana) sputa persoanei respective pentru a fi trimisă la laborator.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*