Hoții care își fac “meseria” prin Valu lui Traian au început din nou să dea iama în curte și case. Nu mai puțin de 3 cazuri de spargeri de locuințe au fost semnalate în luna ianuarie 2019.
Oamenii legii spun că în anul 2018 au fost înregistrate 24 furturi din locunță, iar 18 dintre acestea au rămas cu autor necunoscut și prejudiciu nerecuperat.
“În anul 2018, polițiștii din Valu lui Traian au destructurat o grupare infracțională formată din trei persoane care acționau în vederea comiterii unor infracțiuni de furt”, a declarat subinspector Andreea Munteanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, pentru Vălureni.ro.
Recomandări pentru prevenirea furturilor
Jurnaliștii Vălureni.ro au discutat cu polițiștii despre metodele eficiente de protejare a locuințelor. Iată recomandările oamenilor legii:
Puteţi monta un sistem de:
- supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
- protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
- iluminare cu senzori de mişcare.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastră poate fi:
- instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;
- interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
- apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii;
- prezenţa unui câine;
- evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare
Ponturi pentru derutarea infractorilor
- când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
- în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.;
Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră
- Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.
- Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.
- Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
- Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.
Be the first to comment