Florin Mitroi reacționează în cazul fetei mutilate de rottweiler. El spune că proprietarul câinelui a fost amendat de mai multe ori de Poliția Locală

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi. FOTO Adrian Boioglu

Primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, a precizat joi, într-un comunicat de presă, că stăpânul rottweilerului care a mușcat patru persoane a fost în repetate rânduri sancționat cu amendă maximă permisă de lege de către Poliția Locală.

Precizarea primarului vine în urma incidentului petrecut miercuri seară, pe Aleea Eliberării din Valu lui Traian, când un câine cu stăpân, de rasă periculoasă (rottweiler), a atacat pe domeniul public o adolescentă de 15 ani, producându-i răni semnificative. El a mai spus că un alt incident a avut loc în cursul zilei de joi, când un copil nu s-a putut întoarce acasă de la școală de frica unui câine.

„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), tot pe Aleea Eliberării, un copil nu a ajuns la domiciliu nici la două ore după ce fusese lăsat de microbuzul școlar tot din cauza unui proprietar neasumat de câini, care îi lasă pe stradă deși a fost în repetate rânduri sancționat de Poliția Locală”, a spus Mitroi.

Referitor la cazul rottweilerului ce a mușcat de patru ori persoane aflate în trecere pe stradă Eliberării, el precizează că stăpânul acestuia a fost amendat în repetate rânduri, iar de rezolvarea situației este răspunzătoare poliția națională.

„Menționez că stăpânul rottweilerului a fost în repetate rânduri sancționat cu amendă maximă permisă de lege de către Poliția Locală. Orice alte atribuții revin poliției naționale. În OUG 55/30.04.2002 se stipulează clar că <<ridicarea câinilor se face de către poliție, cu sprijinul personalului consiliilor locale, în termen de două zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare>>. Noi acordăm tot sprijinul și dispunem datorită asocierii de logistică necesară confiscării, însă din păcate, deși în cauza s-au deschis dosare penale după fiecare persoană mușcată și de la prima fapta a trecut aproape un an, nu există încă o hotărâre pentru a putea interveni”, explică primarul din Valu lui Traian.

Florin Mitroi spune că astfel de cazuri au făcut administrația locală să oblige proprietarii de câini să îi microcipeze, oferind acest serviciu gratuit, din poartă în poartă.

„Doar așa un proprietar își asumă într-adevăr posesia animalului pe care îl deține și poate fi tras la răspundere când acesta își face veacul pe stradă. Acțiunile noastre gratuite de strângere animale, sterilizare animale cu stăpân și microcipare ne-au atras nenumărate acuzații fără fond din partea așa zișilor iubitori de animale și nu mai puţin de patru acțiuni în instanța. Dar ne dorim să facem treaba, să avem cetățenii în siguranță pe străzi și ne asumăm urmările. Referitor la cei care consideră că dacă hrănesc un câine la poartă sau îl lasă <<să mai stea la aer>> sau <<îl scapă, nu știu cum, din curte>>, menționăm că până la acest moment jumătate din localitate a beneficiat de serviciile de microcipare oferite gratuit și nu vom renunța la acțiune până nu terminăm localitatea. Ulterior, cei care au ales să ascundă câinii de veterinarii veniți la poartă pentru microcipare vor răspunde pentru alegerea făcută. Repetăm, susținem și am susținut întotdeauna iubitorii de animale, atâta timp cât aceștia și-au asumat și răspunderea pentru acestea. Un câine aflat pe stradă este o armă, nu un simplu animal. Indiferent cât de blând ar fi, la un moment dat poate atacă instinctiv o persoană. Și acea persoană poate fi copilul oricăruia dintre noi”, spune Florin Mitroi în comunicatul de presă.

În încheierea comunicatului, el solicită ca toate instituțiile statului care au atribuții în domeniu să se alăture în lupta contra celor care pun în pericol sănătatea oamenilor.

„Amintim tuturor celor care au câini că legea este foarte clară: indiferent de rasă, câinii trebuie ținuți în curte, sterilizați și microcipați. În plus, cei din rasele periculoase trebuie înregistrați la postul de poliție din localitate și nu au voie pe domeniul public decât în lesă și cu botniță. Dacă ne dorim siguranță și civilizație…schimbarea începe cu noi. Cu fiecare dintre noi”, transmite primarul Florin Mitroi.

Miercuri seara, o fată de 15 ani a fost mușcată de un câine. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 20.30, iar la fața locului a ajuns un echipaj SMURD, care a găsit-o pe fată conștientă și cooperantă, dar prezentând răni produse de mușcături pe ambele brațe și pe piciorul drept. Ea a fost preluată de echipajul SMURD și a fost transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru tratament de specialitate.
Câinele, care îi aparține unui vecin, ar fi scăpat din curte și ar fi atacat-o pe fată. Proprietarul animalului, un bărbat de 44 de ani, a fost identificat, fiind audiat în prezent de polițiștii din localitate. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*