VIDEO EXCLUSIV Primarul Florin Mitroi vorbește despre proiectele pe care le vrea finalizate în anul 2019 la Valu lui Traian

Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Adrian Florea / Valureni.ro
Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. FOTO Adrian Florea / Valureni.ro

Primarul Florin Mitroi a acordat un prim interviu jurnaliștilor publicației Valureni.ro în care vorbește despre felul ce ar putea să determine creșterea taxelor în Valu lui Traian în anul 2019, dar și despre proiectele pe care le are în vedere pentru localitate.

Taxa de salubrizate în Valu lui Traian ar putea crește deoarece companiile sunt obligate să colecteze selectiv deșeurile menajere.

2019 se anunță un an cu provocări pentru Valureni nu doar datorită lucrărilor mari de infrastructură care se desfășoară aproape peste tot în comună, ci și din perspective economice. Parlamentul României a adoptat legi cu impact până la ultimul cetățean – una dintre ele fiind obligativitatea companiilor de gunoi de a colecta selectiv deșeurile menajere. Autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor cel puţin pentru: hârtie, mase plastice, metale şi sticlă.

Dar colectarea selectivă/separată înseamnă costuri mai mari, care în mod normal se repercutează asupra buzunarelor tuturor. În ședința de Consiliu Local a lunii decembrie se stabilesc taxele și locale, printre care și taxa de salubrizare pentru 2019. L-am întrebat pe primarul Florin Mitroi dacă va cere mărirea taxei de gunoi  în comuna sa.

“Dacă discutăm de salubrizare, din păcate, s-au modificat unele legi în Parlament iar consecințele se văd în teritoriu. Firmele de salubrizare sunt obligate să facă colectarea selectivă și asta crește costurile. Încercăm să menținem taxa neschimbată, iar dacă nu putem, o să o creștem un pic. Eu nu cred că se va mări semnificativ, la salubrizare” spune primarul din Valu lui Traian.

Valu lui Traian este una dintre localitățile unde banii colectați la cetățeni chiar se văd în dezvoltarea locală. Și deși taxele nu sunt mari, proiectele importante pentru comună își văd de drum și își urmează cursul. Sunt dosare mari de investiții în care cofinanțarea asigurată de administrația locală este mai mică, iar grosul banilor vine din exterior.

“De când sunt primar am încercat să atragem fonduri de la diferite instituții, de exemplu de la Ministerul Dezvoltării, Fonduri Europene, POR, etc, ca să-i oferim cetățeanului confortul vieții de zi cu zi. Nu toți suntem la același nivel financiar și de aceea am încercat să nu măresc deloc taxele și impozitele. Dacă aș putea să le scad de tot, le-aș scădea” explică primarul Florin Mitroi.

Anul 2018 se termină cu multe proiecte duse la bun sfârșit, însă noile cartiere sunt adevărate șantiere care înseamnă modernizare și dezvoltare dar la pachet cu un disconfort evident pentru localnici. Încă mai sunt străzi care trebuie asfaltate, în special în cartierele noi. L-am întrebat pe primarul din Valu lui Traian când se pot aștepta localnicii să vadă șantierele încheiate.

“Cred că în 2019 vor fi șantierele încheiate pe problema asfaltării, dar atâta timp cât eu sunt primar, niciodată nu se vor încheia definitiv pentru că încă avem multe lucruri de făcut. De exemplu, trotuarele. Nu le-am făcut în același timp cu asfaltările pentru că nu toți oamenii au bani acum, pe moment, ca să se racordeze la gaze. Și ca să nu spargem trotuarele pe care le-aș fi făcut acum, le-am lăsat pe mai târziu, în al doilea, al treilea an. După ce facem trotuare avem parcuri de făcut, avem alei, piste pentru biciclete în ideea de a face sport, de a alerga, adică mergem spre cosmetizarea comunei”, a declarat Florin Mitroi pentru valureni.ro.

Florin Mitroi este cunoscut pentru poziția lui mai veche față de economisirea banului public. Primarul din Valu nu e nici măcar adeptul cheltuielilor cu luminile și decorurile de sărbători. În locul facturilor mari cu luminițele de Crăciun a spus dintotdeauna că preferă să investeasca în lucrurui trainice și durabile.

“Am crezut și mai cred că este mai important să investim în infrastructură decât în iluminatul de sărbători care ține două săptămâni și gata. Am pus aceleași perdeluțe de lumini pe care le-am avut an de an ca să economisim banii. După ce va fi terminată infrastructura în toată localitatea – gaze, canalizare, iluminat public, etc – atunci vom începe modernizarea localității” declară primarul din Valu lui Traian.

Finalul de an găsește localitatea Valu lui Traian cu lucrurile așezate în ordine și proiectele la zi. Calendarul de etapă este ținut la sânge de către administrație și lucrurile progresează conform planurilor. Cu alte cuvinte, 2019 vine fără emoții.

“Singurul lucru pe care mi-l doresc de la cetățenii localității e să fim o familie, să fim uniți și deschiși. Eu țin cont de părerea oamenilor iar aceste proiecte le fac în urma unor sondaje. Văd că oamenii își doresc piață – am făcut piață, văd că își doresc parcări – da, facem parcări (în cartierele înființate în timpul mandatelor mele). Gândim soluții pentru toate nevoile comunității”, încheie interviul, acordat valureni.ro, primarul Florin Mitroi.

Unde merg banii pentru investiții în 2019 la Valu lui Traian

Investițiile în comuna Valu lui Traian se concentra în anul 2019 în special în zona de modernizare a infrstucturii rutiere. La fel de important pentru administrație este și introducerea iluminatului public în Zona F.

În momentul de față, modernizarea infrastucturii locale este în faza de proiect tehnic. Totul se face pe fonduri europene.

Modernizarea străzii Constanței între strada Împărat Traian și locuințele ANL va costa 132.940 Euro, iar iluminatul public din Zona F (proiect aflat în faza solicitării de finanțare) costă 8,75 milioane lei.

Un alt proiect care ar putea fi realizat în anul urmator este drumul de centură al localității în valoare de 16,08 milioane lei. Șoseaua va avea 10,72 Km și ar putea duce la decongestionarea traficului pe Drumul Național și scăderea numărului de accidente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*