Primăria Valu lui Traian rezolvă problema câinilor maidanezi. 60 patrupede au fost adunate în prima zi de angajații celui mai mare adăpost din țară

Ambulanțele veterinare au patrulat prin Valu lui Traian. FOTO Primăria Valu lui Traian
Ambulanțele veterinare au patrulat prin Valu lui Traian. FOTO Primăria Valu lui Traian

Una dintre problemele cel mai des reclamate de vălureni era cea a câinilor maidanezi sau a câinilor cu stăpân care erau lăsați pe domeniul public.

Primăria Valu lui Traian a făcut un prim pas important în rezolvarea acestei situații și a devenit membru ASPA IVETS – entitatea care deține cel mai mare și mai modern adăpost pentru animale din țară. Astfel, autoritatea locală își unește forțele cu mai multe primării și cu o echipă specializată de medici veterinari și tehnicieni care rezolvă problema animalelor fără stăpân.

“Având în vedere că, în ultimul an, reclamațiile cetăâenilor ce se plâng de prezența câinilor pe străzi s-au înmulțit și că încercarea de a educa populația să castreze câinil deținuți și să nu mai permită puilor să iasă pe stradă a eșuat, am considerat că este necesară adoptarea unei soluții imediate”, a declarat primarul Florin Mitroi. 

Echipele ASPA IVETS și-au făcut simțită prezența încă de la primele ore ale zilei de 27 martie. Câinii care umblau liberi pe domeniul public au fost capturați prin sedare. Imediat după capturare, câinii sunt microcipați și transportați în adăpostul asociației.

Localnicii care doresc să recupereze un câine care le aparține și care era pe stradă, o pot face timp de 14 zile. De menționat este că doritorii vor achita, în mod obligatoriu, contravaloarea microcipării și cazării și amenda de 3500 lei.

De asemenea, cei care doresc să adopte un animal capturat o pot face fără să achite nimic. Câinele va fi oferit spre adopție microcipat, iar la prima identificare a patrupedului pe stradă, stăpânul va primi amenda maximă.

Legea interzice contractele de prestări servicii pentru capturarea câinilor străzii, iar înființarea unui centru de cazare pentru animale era extrem de costisitoare, așa că aderarea la o asociație de profil era singura soluție.

Aceeași soluție a fost deja adoptată de mai multe primării din România.

Acțiunea de pe 27 martie a fost una cu un rezultat mult-așteptat de vălureni. Peste 60 câini au fost adunați de pe străzile comunei. Medicii vererinari și tehnicienii asociației vor veni în Valu lui Traian de mai multe ori pe lună pentru a rezolva această problemă în totalitate.

Reamintim că în urmă cu 3 săptămâni o femeie care locuiește în Zona C din Valu lui Traian a ajuns la spital cu mâna sfâșiată după ce a fost atacată de un câine cu stăpân aflat pe domeniul public.

Ambulanțele veterinare au patrulat prin Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu
Ambulanțele veterinare au patrulat prin Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. 3500 de lei trebuie sa o plateasca cei care doresc sa isi recupereze cainii? Este corecta informatia?

      • Buna ziua ! Vreau sa adopt un câine al străzi ,a fost luat de hingheri SI nu știu locația unde ar putea fi .o adresa va rog .

        mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*